GeeCON Prague 2014*
The moose likes IDEs, Version Control and other tools and the fly likes Problem starting eclipse Big Moose Saloon
  Search | Java FAQ | Recent Topics | Flagged Topics | Hot Topics | Zero Replies
Register / Login


JavaRanch » Java Forums » Engineering » IDEs, Version Control and other tools
Bookmark "Problem starting eclipse" Watch "Problem starting eclipse" New topic
Author

Problem starting eclipse

Gauri Telang
Greenhorn

Joined: Jun 29, 2004
Posts: 13
Hi,

i have downloaded eclipse 3.0.

when i strart eclipse.exe it gives the following error.

!SESSION Tue Jun 29 02:36:56 EDT 2004 ------------------------------------------
!ENTRY org.eclipse.core.launcher 4 0 Jun 29, 2004 02:36:56.740
!MESSAGE Exception launching the Eclipse Platform:
!STACK
java.lang.ClassNotFoundException: org.eclipse.core.runtime.adaptor.EclipseStarter
at java.net.URLClassLoader$1.run(URLClassLoader.java:198)
at java.security.AccessController.doPrivileged(Native Method)
at java.net.URLClassLoader.findClass(URLClassLoader.java:186)
at java.lang.ClassLoader.loadClass(ClassLoader.java:299)
at java.lang.ClassLoader.loadClass(ClassLoader.java:255)
at org.eclipse.core.launcher.Main.basicRun(Main.java:180)
at org.eclipse.core.launcher.Main.run(Main.java:644)
at org.eclipse.core.launcher.Main.main(Main.java:628)


am i missing some components ?

Thanks
Gauri
Paul Michael
Ranch Hand

Joined: Jul 02, 2001
Posts: 697
are you using jdk/jre 1.4?


SCJP 1.2 (89%), SCWCD 1.3 (94%), IBM 486 (90%), SCJA Beta (96%), SCEA (91% / 77%), SCEA 5 P1 (77%), SCBCD 5 (85%)
Gauri Telang
Greenhorn

Joined: Jun 29, 2004
Posts: 13
yes,

i am using jdk141_05
Bharat Ruparel
Ranch Hand

Joined: Jul 30, 2003
Posts: 493
Hello Gauri,
Look at the following thread for a possible explanation/answer:
http://www.coderanch.com/t/102861/vc/Eclipse-Download
Regards.
Bharat


SCJP,SCJD,SCWCD,SCBCD,SCDJWS,SCEA
Gauri Telang
Greenhorn

Joined: Jun 29, 2004
Posts: 13
Hi Bharat

i have had a look at the thread that u suggested

This is my classpath

.;C:\bea\weblogic700\server\lib\webservices.jar;C:\bea\weblogic700\server\lib\weblogic.jar;C:\bea\weblogic700\server\lib;C:\bea_81SP2\jdk141_05\jre\lib;C:\bea_81SP2\jdk141_05\jre\lib\ext;C:\bea_81SP2\jdk141_05\lib;C:\bea_81SP2\jdk141_05\bin;C:\oracle\ora92\jdbc\lib\classes12.zip;C:\Program Files\Altova\xmlspy\XMLSpyInterface.jar

i have proper java dirs in classpath. Let me know if you some problem there.

Also can you tell me where is this 'org.eclipse.core.runtime.adaptor.EclipseStarter' placed ? May be i am missing some important jar file..

Thanks
Gauri
Bharat Ruparel
Ranch Hand

Joined: Jul 30, 2003
Posts: 493
Hello Gauri,
This has got nothing to do with your CLASSPATH, but the "PATH" or more correctly DOS PATH if you are developing in the Windows world. Somewhere in your PATH statment, preferably, as close to the front as possible, you should set it to point to the "bin" directory of your jdk.
From looking at your classapth above, I would do something like:

PATH=C:\bea_81SP2\jdk141_05\bin;$PATH

I am assuming that you have basic familiarity with setting DOS environment variables. Just make sure that you have the path to the bin directory set as shown above. If you have other programs that need to be placed before the jdk bin directory as shown above, that is fine too.

You will have to reboot the computer after setting the PATH variable.

You may or may not have to reinstall Eclipse.

Hope this helps.

Bharat
Gauri Telang
Greenhorn

Joined: Jun 29, 2004
Posts: 13
hi bharat,

i am sorry ..my mistake...i posted classpath instead of path in hurry...

my path is ...

C:\ODI\OStore\bin;C:\oracle\ora92\bin;%SYSTEMROOT%;%SYSTEMROOT%\system32;%SYSTEMROOT%\system32\WBEM;C:\Program Files\Symantec\pcAnywhere\;C:\Program Files\IQSC\Q+E;C:\bea_81SP2\jdk141_05\bin

i have removed oracle jre bin directory. but still the problem persists...

do i have to insall eclipse ? when i unzipped the downloaded zip file...it straightaway gave eclipse.exe with other files. i did not do anything special for installing eclipse. am i missing something there ?

gauri
Gauri Telang
Greenhorn

Joined: Jun 29, 2004
Posts: 13
got it...

i had to put java/lib file path (the ususal stuff we put in classpath) in the eclipse.properties file in the plugins/org.eclipse.osgi_3.0.0/ directory.

thanx for the help
gauri
 
GeeCON Prague 2014
 
subject: Problem starting eclipse