Win a copy of Mesos in Action this week in the Cloud/Virtualizaton forum!
  • Post Reply
  • Bookmark Topic Watch Topic
  • New Topic

Linksys Troubles

 
Stan James
(instanceof Sidekick)
Ranch Hand
Posts: 8791
  • Mark post as helpful
  • send pies
  • Quote
  • Report post to moderator
I have a cable modem and a Linksys WRT54GS wireless router that have worked fine for me for years, but now something is dead. Maybe a lightning hit the other night, or maybe I'm being dumb. Looking for help to figger out which.

Cable -> modem -> PC works fine. I've tried my desktop and my laptop this way, no problem.

Cable -> modem -> router -> PC gets no access, wired or wireless. The Windows network monitor shows solid network, wired or wireless, but can't ping or browse anything.

I tried the power cycle shown on the Linksys site - power off computer, router, modem, restart model, wait for stable lights, restart router, restart computer. No joy.

When I'm hooked up and not working, the router shows a blinking internet light. Is that normal? Any other ideas? I Googled and found the "hard reset" options for the router, but thought I'd try here before doing that.
 
Ernest Friedman-Hill
author and iconoclast
Marshal
Pie
Posts: 24211
35
Chrome Eclipse IDE Mac OS X
  • Mark post as helpful
  • send pies
  • Quote
  • Report post to moderator
Do you have any other kind of a hub so that you can talk to the thing through the Ethernet side, and see if you can still get to the configuration page? If not, that would be a clue of total lossage. Otherwise, maybe you can fiddle the settings.
 
Stan James
(instanceof Sidekick)
Ranch Hand
Posts: 8791
  • Mark post as helpful
  • send pies
  • Quote
  • Report post to moderator
I can get from the PC to the router configuration pages. When I wire the PC to the router, the PC says you have a fine 10/100 network here. The laptop also says you have a strong network connection. It's just a network to nowhere right now. The router's not talking to the cable modem.

I've played with the router configuration pages a bit, but I don't want to make things worse than they are. The drop & refresh DHCP on the router and ipconfig /renew on the PC don't seem to help.
 
Henry Wong
author
Marshal
Pie
Posts: 21116
78
C++ Chrome Eclipse IDE Firefox Browser Java jQuery Linux VI Editor Windows
  • Mark post as helpful
  • send pies
  • Quote
  • Report post to moderator
Googled and found the "hard reset" options for the router, but thought I'd try here before doing that.


I don't know if this is related, but a few years ago, I "hard reset" a router, and everything stopped working. Although, the PC direct to the modem worked fine.

The issue was the MAC address. The ISP expects the PC MAC address, and I guess I am supposed to report any changes. In the end, I configured the router to use the PC MAC address, and everything work again.

Henry

\
 
Arun Bommannavar
Ranch Hand
Posts: 53
  • Mark post as helpful
  • send pies
  • Quote
  • Report post to moderator
I have a similar problem. I think I have found sort of solution too.

I have WOW! (Wide Open West)ISP, Vonage internet phone service, DLink 524 Wireless router. The solution that works for me,is as follows. Start the PC first. Then power down the Cable Modem and also the Wireless Router. Next power up the Cable Modem, wait till it connects, then power up the Router. I have complained to the WOW customer service but it is just waste of time.

Regards
Arun
 
  • Post Reply
  • Bookmark Topic Watch Topic
  • New Topic