This week's book giveaway is in the OCMJEA forum.
We're giving away four copies of OCM Java EE 6 Enterprise Architect Exam Guide and have Paul Allen & Joseph Bambara on-line!
See this thread for details.
The moose likes Linux / UNIX and the fly likes OpenSuse PPP-OE - Need help Big Moose Saloon
  Search | Java FAQ | Recent Topics | Flagged Topics | Hot Topics | Zero Replies
Register / Login


Win a copy of OCM Java EE 6 Enterprise Architect Exam Guide this week in the OCMJEA forum!
JavaRanch » Java Forums » Engineering » Linux / UNIX
Bookmark "OpenSuse PPP-OE - Need help" Watch "OpenSuse PPP-OE - Need help" New topic
Author

OpenSuse PPP-OE - Need help

Deepak Bala
Bartender

Joined: Feb 24, 2006
Posts: 6661
    
    5

So here is what I am trying to do. I want to connect my Open Suse 11 machine to the internet. I am almost there.

1. I configured my network card and eth0 is up.
2. I configured my DSL with user name and password and I am authenticated.
3. An IP address is assigned to me and the DNS servers are retrieved.

However I cannot ping or visit any website I use the YAST automatic configuration and kinternet to connect. Here are the gritty details

192.168.1.1 - My router IP
192.168.1.10 - IP on the internal network

Route:
Before connecting to the internet

/sbin/route


After connecting to the internet
/sbin/route


Interface config:
/sbin/ifconfig


Ping fails:
ping google.com
ping: unknown host google.com

Netcat fails:
netcat google.com 80
google.com: forward host lookup failed:

Name servers are as expected. I am able to verify that they are valid.
cat /etc/resolv.conf
nameserver 218.248.240.179
nameserver 218.248.240.134

I do see that kinternet has trouble reading /etc/resolv.conf. It says 'permission denied' although read permissions are set on both /sbin/route and the path that it links to. This should not matter however since the existing entries are already there and valid. I also tried to turn off the firewall suspecting it could be a problem.

So I am being authenticated successfully ( verified with the logs ); assigned an IP; the route seems ok; firewall seems ok. But I cannot browse or do internet things

I have been tweaking settings for 3 days now and all seems in vain. Do enlighten me on what I am doing wrong. I bet its something silly that I overlooked. I have had success configuring the same thing in red hat linux and browsing the internet without trouble. Is there something OpenSuse specific that I am missing ?


SCJP 6 articles - SCJP 5/6 mock exams - More SCJP Mocks
Deepak Bala
Bartender

Joined: Feb 24, 2006
Posts: 6661
    
    5

I have moved this question over to the open suse forums under Network/Internet -> http://forums.opensuse.org/network-internet/433897-open-suse-11-2-pppoe-need-help.html

I will update this thread if I get a reply there. Figured it might be more appropriate to post there.
Stefan Wagner
Ranch Hand

Joined: Jun 02, 2003
Posts: 1923

Can you ping google.com (or somebody else) via IP?



http://home.arcor.de/hirnstrom/bewerbung
Deepak Bala
Bartender

Joined: Feb 24, 2006
Posts: 6661
    
    5

I managed to fix it Thanks for the help

The resolution was to allow my DSL to replace my default route instead of using the router's gateway. I have posted the output of the routing table over at the Suse forums, in case anyone stumbles upon this problem again
 
 
subject: OpenSuse PPP-OE - Need help