This week's book giveaway is in the OCPJP forum.
We're giving away four copies of OCA/OCP Java SE 7 Programmer I & II Study Guide and have Kathy Sierra & Bert Bates on-line!
See this thread for details.
The moose likes Tomcat and the fly likes Tomcat not Responding!! Big Moose Saloon
  Search | Java FAQ | Recent Topics | Flagged Topics | Hot Topics | Zero Replies
Register / Login


Win a copy of OCA/OCP Java SE 7 Programmer I & II Study Guide this week in the OCPJP forum!
JavaRanch » Java Forums » Products » Tomcat
Bookmark "Tomcat not Responding!!" Watch "Tomcat not Responding!!" New topic
Author

Tomcat not Responding!!

Ahmad Yousef
Greenhorn

Joined: Mar 03, 2008
Posts: 4
hello,
i just installed apache tomcat on my machine.
when i telnet localhost on port 8080 i get a response as in blank cursor only
but when i request http://localhost:8080/ the browing keeps tryin..it never fails or tells problem loading page or anything.it just hangs!
i ensured the port on server.xml and the shutdown port also and i truned off all firewalls and antivurs stuff,stopped the IIS Service inetinfo.exe.
still withthe same problem. also tried differentports,6060,7070 or whatever still same problem.

uninstalled and reinstalled,same problem!! i dont know what to do!

i have another machine which has both IIS and Tomcat running on different ports just fine!

i tried Tomcat 5.5 then 6!
Ulf Dittmer
Marshal

Joined: Mar 22, 2005
Posts: 42371
    
  64
Hello "CoMPiLeR"-

Welcome to JavaRanch.

On your way in you may have missed that we have a policy on screen names here at JavaRanch. Basically, it must consist of a first name, a space, and a last name, and not be obviously fictitious. Since yours does not conform with it, please take a moment to change it, which you can do right here.

As to your question, are there any messages in the log files? Those are typically in the "logs" directory in the Tomcat directory.

The way to use Telnet to access an HTTP server is to type "GET / HTTP/1.0" and then type return twice. The server should then respond by sending the home page.

I don't understand what IIS has to do with this. Are you running both?


Ping & DNS - my free Android networking tools app
Ahmad Yousef
Greenhorn

Joined: Mar 03, 2008
Posts: 4
thanks for your replay and sorry about the name thing,i changed it.
well i did the telnet thing and here is what i got

<html><head><title>Apache Tomcat/6.0.16 - Error report</title><style><!--H1 {fon
t-family:Tahoma,Arial,sans-serif;color:white;background-color:#525D76;font-size:
22px;} H2 {font-family:Tahoma,Arial,sans-serif;color:white;background-color:#525
D76;font-size:16px;} H3 {font-family:Tahoma,Arial,sans-serif;color:white;backgro
und-color:#525D76;font-size:14px;} BODY {font-family:Tahoma,Arial,sans-serif;col
or:black;background-color:white;} B {font-family:Tahoma,Arial,sans-serif;color:w
hite;background-color:#525D76;} P {font-family:Tahoma,Arial,sans-serif;backgroun
d:white;color:black;font-size:12px;}A {color : black;}A.name {color : black;}HR
{color : #525D76;}--></style> </head><body><h1>HTTP Status 404 - /HTTP/1.0</h1>
<HR size="1" noshade="noshade"><p><b>type</b> Status report</p><p><b>message</b>
<u>/HTTP/1.0</u></p><p><b>description</b> <u>The requested resource (/HTTP/1.0)
is not available.</u></p><HR size="1" noshade="noshade"><h3>Apache Tomcat/6.0.16
</h3></body></html>

the catalina.2008-03-04.log

Mar 4, 2008 11:58:33 AM org.apache.catalina.core.AprLifecycleListener init
INFO: Loaded APR based Apache Tomcat Native library 1.1.10.
Mar 4, 2008 11:58:33 AM org.apache.catalina.core.AprLifecycleListener init
INFO: APR capabilities: IPv6 [false], sendfile [true], accept filters [false], random [true].
Mar 4, 2008 11:58:35 AM org.apache.coyote.http11.Http11AprProtocol init
INFO: Initializing Coyote HTTP/1.1 on http-8080
Mar 4, 2008 11:58:35 AM org.apache.coyote.ajp.AjpAprProtocol init
INFO: Initializing Coyote AJP/1.3 on ajp-8009
Mar 4, 2008 11:58:35 AM org.apache.catalina.startup.Catalina load
INFO: Initialization processed in 9472 ms
Mar 4, 2008 11:58:36 AM org.apache.catalina.core.StandardService start
INFO: Starting service Catalina
Mar 4, 2008 11:58:36 AM org.apache.catalina.core.StandardEngine start
INFO: Starting Servlet Engine: Apache Tomcat/6.0.16
Mar 4, 2008 11:58:40 AM org.apache.catalina.core.StandardContext addApplicationListener
INFO: The listener "listeners.ContextListener" is already configured for this context. The duplicate definition has been ignored.
Mar 4, 2008 11:58:40 AM org.apache.catalina.core.StandardContext addApplicationListener
INFO: The listener "listeners.SessionListener" is already configured for this context. The duplicate definition has been ignored.
Mar 4, 2008 11:58:42 AM org.apache.coyote.http11.Http11AprProtocol start
INFO: Starting Coyote HTTP/1.1 on http-8080
Mar 4, 2008 11:58:42 AM org.apache.coyote.ajp.AjpAprProtocol start
INFO: Starting Coyote AJP/1.3 on ajp-8009
Mar 4, 2008 11:58:42 AM org.apache.catalina.startup.Catalina start
INFO: Server startup in 7225 ms

the localhost.2008-03-04.log

Mar 4, 2008 11:58:41 AM org.apache.catalina.core.ApplicationContext log
INFO: ContextListener: contextInitialized()
Mar 4, 2008 11:58:41 AM org.apache.catalina.core.ApplicationContext log
INFO: SessionListener: contextInitialized()


i don't know whats the problem!!
Ulf Dittmer
Marshal

Joined: Mar 22, 2005
Posts: 42371
    
  64
OK, so the server is up and running. You didn't request the home page, though - you left out a space character. Instead of "GET / HTTP/1.0" you used "GET /HTTP/1.0", which is why you see the error message.

It's very strange that the browser would never return a response, though - is it otherwise working OK?
Ahmad Yousef
Greenhorn

Joined: Mar 03, 2008
Posts: 4
i wrote it with the space and i got a replay with the tomcat homepage!
but still both browsers firefox and IE7 is not opening!!

but listen to this...
i tried to open the apache homepage from another machine..
like myip:8080 from local network...it opened!!!

whats going on!!!
Ahmad Yousef
Greenhorn

Joined: Mar 03, 2008
Posts: 4
i kind of solved or worked around the problem.
i just tried to use 127.0.0.1 instead of localhost and it worked!!
i aded new hostname to the hosts file in system32 directory
it worked fine...
i modified the localhost to localost2,it worked,but when i undo it back to localhost it didnt work again!
so i just kept loclahost and appended localhost2 and working on localhost2
 
It is sorta covered in the JavaRanch Style Guide.
 
subject: Tomcat not Responding!!